Minty Farm Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Sint-Jan
Straat Hemelrijkstraat
Locatie Hemelrijkstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/714.1
  • DW002417
  • OW002876

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Minty Farm Cemetery

Hemelrijkstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De naam 'Minty Farm' die de Britten toekenden aan de boerderij, is vermoedelijk afkomstig van een eenheid uit Wiltshire. De begraafplaats werd gestart in oktober 1917. Volgens het huidige register liggen er 193 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Minty Farm Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur met toegangshek en dienstgebouwtje, het Cross of Sacrifice en het graspad vanaf de Hemelrijkstraat.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Minty Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Minty Farm was door de Duitsers tot een versterking uitgebouwd. Na de verovering van dit versterkt punt op 31 juli 1917 door de 51ste divisie, richtten Britse eenheden de boerderij in als hoofdkwartier. In oktober 1917 startten ze met een begraafplaats bij de boerderij, die tot april 1918 gebruikt zou worden. Nu liggen er 192 Britten en 1 Duitser begraven. Opvallend is dat meer dan een derde van de doden tot de 'Royal Artillery' behoorde.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Begraafplaats ontworpen door W. H. Cowlishaw met typische kenmerken, zoals de bakstenen ommuring, het 'Cross of Sacrifice' en de witte 'headstones' (grafzerken), die vrij onregelmatig verspreid staan over drie perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.