Villa in nieuwe zakelijkheid ontworpen door Richard Acke en tuinmuur

Gebouwen in Kortrijk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dokterswoning en -praktijk ontworpen door Richard Acke in opdracht van dr. G. Iserbyt. Ook de tuinmuur langs de Groeningepoort maakt deel uit van de bescherming.

De villa is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De voormalige dokterswoonst met praktijk naar ontwerp van R. Acke kreeg de vierde vermelding voor de Van De Ven-prijs van 1930, zij wordt vermeld in de toenmalige uitgave van de tijdschriften L'Emulation en La Cité & Tekne. Het huis bewaart enkele oorspronkelijke interieurelementen zoals glas in lood en de trappen die stilistisch naar het oeuvre van V. Acke verwijzen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als een van de eerste en zeldzame woningen in modernistische stijl te Kortrijk, waarbij de dokterspraktijk op logische wijze gecombineerd wordt met het woonhuis.

sociaal-culturele waarde

Als typerende dokterswoonst opgesplitst in praktijk en woongedeelte opgericht in een toenmalig vooruitstrevende stijl.

Villa in nieuwe zakelijkheid ontworpen door Richard Acke en tuin

Groeningepoort 1, 1A (Kortrijk)
Villa in nieuwe zakelijkheid van 1928 naar ontwerp van Richard Acke (Kortrijk), in opdracht van dr. G. Iserbyt. Het gebouw kreeg de vierde vermelding in de Van De Ven wedstrijd van 1930. De grote ommuurde tuin bevat een moestuin, serre en gloriëtte.