Appartementsgebouw

Gebouwen in Kortrijk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het appartementsgebouw met eclectische, art-decogeïnspireerde gevel uit 1928.

Het appartement is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde één van de weinige behouden appartementen in de stad Kortrijk uit het interbellum.
Als zijnde een beeldbepalend pand op de Grote Markt, het commerciële centrum van de stad. De opvallende art-decogeïnspireerde gevel valt op door het belang dat gehecht werd aan de detaillering cf. het gaaf bewaarde schrijnwerk i.e. de schuiframen met verticale roedeverdeling in de bovenlichten en de smeedijzeren balkons.
Omwille van het vrij gaaf bewaarde interieur, ondanks de samenvoeging van twee appartementen tot één, met de oorspronkelijke lift, behouden granitovloeren, deuren en vensters met glas in lood.

Als één van de eerste appartementsgebouwen in de stad Kortrijk.

Appartementsgebouw

Grote Markt 16 (Kortrijk)
Appartementsgebouw volgens bouwplan uitgebreid en met vernieuwd parement van 1928. Beeldbepalend pand van vier traveeën en vier bouwlagen onder plat dak.