Wieltje Farm Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Sint-Jan
Straat Brugseweg
Locatie Brugseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/716.1
  • OW002878

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Wieltje Farm Cemetery

Brugseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

'Wieltje Farm' was een boerderij, omgeven door een walgracht. De begraafplaats werd gebruikt in de periode juli – oktober 1917. Volgens het huidige register liggen er 116 doden (of worden herdacht). De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Wieltje Farm Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur met toegangshek, het Cross of Sacrifice en het graspad vanaf de Brugseweg.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Wieltje Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Deze kleine begraafplaats staat volledig in het teken van de Derde Slag bij Ieper. Ze werd door gevechtseenheden aangelegd tussen juli en oktober 1917 bij een boerderij met walgracht, die tijdens de oorlog volledig vernield raakte. Nu liggen er 116 doden begraven, waarvan er 19 herdacht worden met een 'special memorial', omdat hun graf niet meer teruggevonden kon worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Kleine begraafplaats, ontworpen door A. J. S. Hutton. Ze wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice'. Andere karakteristieke elementen zijn het smeedijzeren toegangshekken en de typische witte grafzerken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.