Beschermd monument

Wieltje Farm Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12954
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12954

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4597

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Wieltje Farm Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur met toegangshek, het Cross of Sacrifice en het graspad vanaf de Brugseweg.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Wieltje Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Kleine begraafplaats, ontworpen door A. J. S. Hutton. Ze wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice'. Andere karakteristieke elementen zijn het smeedijzeren toegangshekken en de typische witte grafzerken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Deze kleine begraafplaats staat volledig in het teken van de Derde Slag bij Ieper. Ze werd door gevechtseenheden aangelegd tussen juli en oktober 1917 bij een boerderij met walgracht, die tijdens de oorlog volledig vernield raakte. Nu liggen er 116 doden begraven, waarvan er 19 herdacht worden met een 'special memorial', omdat hun graf niet meer teruggevonden kon worden.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Wieltje Farm Cemetery

Brugseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door A.J.S. Hutton. Het betreft een kleine ommuurde begraafplaats met smeedijzeren hek en centraal vooraan het 'Cross of Sacrifice'.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.