White House Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Sint-Jan
Straat Brugseweg
Locatie Brugseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/717.1
  • DW002417
  • OW002879

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

White House Cemetery

Brugseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Gelegen langs de Brugseweg, tegenover huisnummer 156, op grondgebied Sint-Jan en voor een klein deel aan de zuidwestelijke kant op grondgebied Ieper, op circa 500m ten zuidwesten van Sint-Jan in licht heuvelachtig en voornamelijk bebouwd gebied.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats White House Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur met toegangshek, de natuurstenen zitbank, het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats White House Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats tussen maart 1915 en april 1918 aangelegd door gevechtseenheden. Na de oorlog werden meer dan 700 graven toegevoegd uit de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen, wat het totaal brengt op 1163 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er 323 doden niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 44 van hen werd een 'special memorial' opgericht, omdat hun graf niet meer teruggevonden kon worden of omdat aangenomen wordt dat ze hier onder een naamloos graf liggen. Er liggen eveneens 8 Britten en 1 Belg, die in mei juni 1940 omgekomen zijn.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Typisch Britse begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Ze wordt omheind door een lage bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Vooraan op de begraafplaats staat de 'Stone of Remembrance', centraal achteraan het 'Cross of Sacrifice'. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en Zweedse lijsterbessen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.