Beschermd monument

White House Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12956
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12956

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4597

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats White House Cemetery is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de omheiningsmuur met toegangshek, de natuurstenen zitbank, het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats White House Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: Typisch Britse begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Ze wordt omheind door een lage bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Vooraan op de begraafplaats staat de 'Stone of Remembrance', centraal achteraan het 'Cross of Sacrifice'. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en Zweedse lijsterbessen.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Begraafplaats tussen maart 1915 en april 1918 aangelegd door gevechtseenheden. Na de oorlog werden meer dan 700 graven toegevoegd uit de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen, wat het totaal brengt op 1163 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er 323 doden niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 44 van hen werd een 'special memorial' opgericht, omdat hun graf niet meer teruggevonden kon worden of omdat aangenomen wordt dat ze hier onder een naamloos graf liggen. Er liggen eveneens 8 Britten en 1 Belg, die in mei juni 1940 omgekomen zijn.


Aanduiding van

Is de bescherming van

White House Cemetery

Brugseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en vier perken met voornamelijk witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.