Architectenwoning Alphonse Vandenberghe

Gebouwen in Kortrijk

De bescherming als monument omvat de architectenwoning van Alphonse Van Den Berghe.

De architectenwoonst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Kortrijkse architect Alphonse Van Den Berghe. Zijn werk wordt gekenmerkt door eclectische panden getypeerd door het gebruik van tableaus met gestileerde bloem- en plantenmotieven.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde de eigen woning van de Kortrijkse architect Alphonse Van den Berghe, opgetrokken in 1910.
Als zijnde beeldbepalend in de Jan Breydellaan door de decoratief uitgewerkte gevel, die duidelijk geïnspireerd werd door de art nouveau. Opvallend is het contrasterende materiaalgebruik en de geglazuurde tegels met bloemmotieven.
Als zijnde interessant door het gaaf bewaarde, eclectische interieur met behouden vloerbekleding, binnenschrijnwerk, marmeren schouwen en decoratieve bepleisterde plafonds onder meer geïnspireerd door de vormentaal van de florale art nouveau.

Jan Breydellaan 4 (Kortrijk)
Architectenwoonst van Alphonse Vandenberghe van 1910. Parement van witgeglazuurde baksteen geïnspireerd door de art nouveau.