La Brique Military Cemetery No 1

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Sint-Jan
Straat Pilkemseweg
Locatie Pilkemseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/718.1
  • DW002417
  • OW002880

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

La Brique Military Cemetery No 1

Pilkemseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

La Brique verwijst naar het gehucht Brieke, dat genoemd was naar een oude steenbakkerij. La Brique Military Cemetery No 1 werd gestart in mei 1915. Volgens het huidige register liggen er hier 91 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven. De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No. 1 is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de toegang met hekpijlers en hekken, de natuurstenen zitbank en de beukenhaag.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No. 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: La Brique Military Cemetery No. 1 is de kleinste van twee bij mekaar gelegen begraafplaatsen. De aanleg van de begraafplaats startte tijdens de Tweede Slag bij Ieper. De 91 Britten werden hier begraven tussen mei en december 1915.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: La Brique Military Cemetery No. 1 is op architecturaal vlak complementair aan No. 2, aan de overkant van de straat: de twee gelijkaardige toegangen liggen recht tegenover mekaar, het gedeelde 'Cross of Sacrifice' staat bij de toegang van de grootste begraafplaats (No. 2). De aanleg van beide begraafplaatsen is het werk van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. No. 1 wordt omgeven door een haag uit beuk en wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.