La Brique Military Cemetery No 1

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No. 1 is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen, de toegang met hekpijlers en hekken, de natuurstenen zitbank en de beukenhaag.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No. 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: La Brique Military Cemetery No. 1 is op architecturaal vlak complementair aan No. 2, aan de overkant van de straat: de twee gelijkaardige toegangen liggen recht tegenover mekaar, het gedeelde 'Cross of Sacrifice' staat bij de toegang van de grootste begraafplaats (No. 2). De aanleg van beide begraafplaatsen is het werk van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. No. 1 wordt omgeven door een haag uit beuk en wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: La Brique Military Cemetery No. 1 is de kleinste van twee bij mekaar gelegen begraafplaatsen. De aanleg van de begraafplaats startte tijdens de Tweede Slag bij Ieper. De 91 Britten werden hier begraven tussen mei en december 1915.

Pilkemseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd vanaf mei 1915. De begraafplaats is ingericht door R. Blomfield en G.H. Goldsmith. Het is een kleine begraafplaats, omgeven door een haag, met een tweeledig toegangshek en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.