Slagerij

Gebouwen in Kortrijk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de voormalige slagerij met gevel met tegelparement ontworpen door Albert Callewaert.

De rijwoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde opvallend in het straatbeeld omwille van het decoratieve en kleurrijke parement. Omwille van de gaafheid van het parement.
De kwaliteit van de tegels overstijgt het lokale en provinciale niveau.
De keuze van de decoratietechniek is zeldzaam voor de regio en getuigt van vakmanschap.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde voorbeeld van een 19de-eeuwse lijstgevel die in het begin van de eeuw wordt voorzien van een nieuw parement van tegels. De opdrachtgevers volgden de nieuwe modetendenzen hier veruitwendigd door het gebruik van decoratieve tegels dat in het begin van de 20ste eeuw populair was in verschillende badsteden en de hoofdstad maar in Kortrijk eerder zeldzaam was en is.
Als zijnde een pand met parement van tegels van 1919, waarbij de decoratie (fries) verwijst naar de commerciƫle activiteit.

Slagerij

Zwevegemsestraat 58 (Kortrijk)
Voormalige beenhouwerij, zie fries. Winkel-woonhuis van drie bouwlagen onder plat dak. Volgens het bouwplan werd de gevel gewijzigd naar ontwerp van Albert Callewaert in 1919 en bekleed met tegels.