Bruggenhoofd Gent

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Belgische verdedigingslinie met bunkers, tussen 1934 en 1938 aangelegd op een achttal kilometer ten zuiden van Gent, meer bepaald tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht (Wetteren).

Bruggenhoofd Gent

Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)

Is de omvattende vaststelling van

Bunker A1

Pontstraat (Deinze)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur.

Bunker A10

Groenstraat (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker A11

Oudenaardseheerweg 121 (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur en één voor een 47mm veldkanon.

Bunker A12

Roombaardstraat (Nazareth)

Bunker A13

Biesten (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker A16

Gentweg (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevatte twee ruimtes met een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker A17

Populierkensweg (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat twee ruimtes met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker A18

Wannegatstraat (Gavere)

Bunker A19

Hullestraat (Gavere)

Bunker A20

Baaigemstraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat een bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur, een bunkerruimte met een schietopening voor een mobiel 47mm antitankkanon en een observatiekoepel.

Bunker A21

Bunker A22

Prinsenmolenstraat 13 (Gavere)

Bunker A23

Ruspoel (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker A24

Asselkouter (Merelbeke)

Bunker A25

Rattepas (Oosterzele)

Bunker A26

Bunker A27

Bunker A29

Tramplein (Oosterzele)

Bunker A3

Spletestraat (Deinze)

Bunker A30 - S2 - S3

Spoorwegwegel (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn. Het is de grootste bunker van het bruggenhoofd, voorzien op de opstelling van twee 75mm kanonnen en twee mitrailleur.

Bunker A31

Hoek ter Hulst (Oosterzele)

Bunker A32

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, waarvan één met een schietopening voor mitrailleur en één met een schietopening voor een 47mm veldkanon.

Bunker A33

Wulgenstraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, waarvan één met een schietopening voor mitrailleur en observatiekoepel en één met een schietopening voor een 47mm veldkanon.

Bunker A34

Mussestraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur.

Bunker A35

Bunker A36

Kerkstraat (Oosterzele)

Bunker A37

Bunker A38

Schoolstraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur.

Bunker A4

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevat twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur.

Bunker A40

Oosterzelesteenweg (Wetteren)

Bunker A41

Steenbergstraat (Wetteren)

Bunker A42

Neerhonderd (Wetteren)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevatte twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur en voorheen met één observatiekoepel.

Bunker A44

Kwatrechtsteenweg (Wetteren)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevatte twee ruimtes, waarvan één voor mitrailleur en één voor 47mm veldgeschut.

Bunker A46

Gemoedsveld 20 (Wetteren)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevatte twee ruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker A5

Oude Heirweg (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur en een waarnemingskoepel.

Bunker A6

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. Het betreft een bunker tegen directe doorbraak, die voorzien was op een schijnwerper, een vast opgesteld kanon van 47mm met manuele ventilator, een mitrailleur en een observatiekoepel. De bunker werd gecamoufleerd als een transformatorhuis met een ventilatietorentje op het dak waarin de observatiekoepel stak.

Bunker A7

Langedreef (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur.

Bunker A9

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker As4

Visserstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Astene. De bunker werd opgetrokken in de onbebouwde omgeving op het gehucht Leihoek en fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.

Bunker As5

Achterstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Astene en bestaat uit twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening.

Bunker As8

Oude straat 6 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Astene en fungeerde als mitrailleurs- en commandopost. Vandaag is de bunker geïntegreerd in een woning.

Bunker Av10

Gijzenzelestraat (Oosterzele)
Av10 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde. Bunker Av10 was een bunker op de voorste lijn ten oosten van het weerstandsnest Betsberg. De bunker werd opgetrokken tegen en deels in de belt waarop een staakmolen stond, die in 1931 afbrandde. Vandaar dat de bunker gekend is als de ‘molenbunker’.

Bunker Av11

Wetterse steenweg (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Av12

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee gescheiden ruimtes, waarvan één voorzien op een stuk veldgeschut. De andere ruimte bevatte een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Av13

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Av14

Geerbos (Melle)

Bunker Av16

Biezeweg 19 (Wetteren)

Bunker Av2

Lindeboomstraat (Gavere)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee gescheiden bunkerruimtes, waarvan één geschutkamer voor een mobiel 47mm kanon en één mitrailleurruimte.

Bunker Av3

Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Av4

Reep (Merelbeke)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn en bevat en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Av5

Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, waarvan één voorzien van een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel. De andere bunkerruimte was ingericht voor een mobiel 47mm kanon.

Bunker Av7

Van Thorenburghlaan (Oosterzele)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes voorzien van een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Av8

Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de voorste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes voorzien van een schietopening voor mitrailleur.

Bunker B1

Emiel Clauslaan 105 (Deinze)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker B11

Bosstraat (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker B12

Steenweg (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur.

Bunker B13

Steenweg (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker B14

Ganzenbroek (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker B15

Meersstraat (Nazareth)

Bunker B17

Stenen Molen (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker B18

Gaversesteenweg (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker B19

Steenakker (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker B20

Bunker B21

Wassemstraat (Merelbeke)

Bunker B22

Bunker B23

Makkegemstraat (Merelbeke)

Bunker B24

Bosstraat (Merelbeke)

Bunker B25

Bunker B26

Stokt (Merelbeke)

Bunker B27

Groenstraat 31 (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte een observatiekoepel en twee bunkerruimtes, waarvan één voor de opstelling van een mitrailleur en één voor een 47mm veldkanon.

Bunker B28

Onderstandwegel (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker B29

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte twee bunkerruimtes met een schietopening voor een mitrailleur en één observatiekoepel.

Bunker B3

Wallebeekstraat (Deinze)

Bunker B30

Rid. A. Stas de Richellelaan 24 (Merelbeke)

Bunker B31

Poelstraat (Merelbeke)

Bunker B32

Heiwegel (Merelbeke)

Bunker B33

Gravelos (Oosterzele)

Bunker B34

Uilhoek (Oosterzele)

Bunker B35

Bakkerstraat (Oosterzele)

Bunker B36

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte twee bunkerruimtes, elk met een schietopening voor een mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker B37

Stuivenberg (Oosterzele)

Bunker B38

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)

Bunker B39

Geraardsbergsesteenweg 267 (Melle)

Bunker B4

Bunker B40

Sint-Bavostraat (Melle)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker B41

Proefhoevestraat (Melle)

Bunker B42

Kalverhagestraat (Melle)

Bunker B43

Bunker B44

Bunker B5

Klapstraat (Nazareth)

Bunker B6

Kortrijkseheerweg (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en was behalve een mitrailleur ook voorzien op het plaatsen van een 47mm antitankkanon op mobiel veldaffuit.

Bunker B7

Bunker B8

Oudenaardseheerweg (Nazareth)

Bunker B9

Bunker Be1

Be1 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker is de meest westelijke bunker van het weerstandsnest Betsberg en bestaat uit één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker Be12

Be12 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee bunkerruimtes voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Be13

Be13 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee bunkerruimtes voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Be14

Be14 is een Belgische bunker, in de jaren 1930 opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee bunkerruimtes, waarvan één met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be15

Be15 is een Belgische bunker, in de jaren 1930 opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be17

Boonakker (Oosterzele)
Be17 is een Belgische bunker, in de jaren 1930 opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee bunkerruimtes, waarvan één met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be18

Be18 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be19

Be19 is een Belgische bunker, in de jaren 1930 opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee bunkerruimtes met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be20

Be20 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat drie bunkerruimtes, waarvan twee met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be21

Geraardsbergse steenweg 38 (Oosterzele)
Be21 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be22

Be22 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be3

Meerstraat (Oosterzele)
Be3 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoort tot het weerstandsnest Betsberg en bestaat uit twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Be4

Be4 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoort tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte, zonder schietopening.

Bunker Be5

Be5 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee gescheiden bunkerruimtes, waarvan één voor een mitrailleur met observatiekoepel en één voor een mobiel kanon.

Bunker Be6

Meerstraat 34 (Oosterzele)
Be6 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.

Bunker Be7

Be7 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee bunkerruimtes met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Be8

Be8 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee gescheiden bunkerruimtes, waarvan één voor een mitrailleur met observatiekoepel en één voor een mobiel kanon.

Bunker C1

Emiel Clauslaan (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn aan het westelijke uiteinde van de bunkerlinie, net ten zuidoosten van het steunpunt Astene. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.

Bunker C10

Kastijdestraat (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn, tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat twee bunkerruimtes, waarvan één met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker C12

Zink (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur.

Bunker C13

Vijverhoek (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes, waarvan één voorzien van een schietopening voor mitrailleur.

Bunker C14

Watermolenstraat (Oosterzele)

Bunker C16

Brielstraat 45 (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes, elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker C17

Bunker C18

Slagveld (Wetteren)

Bunker C2

Wallebeekstraat 15 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn, tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.

Bunker C5

Bunker C7

Kriephoekstraat 38 (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn, achter het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat twee bunkerruimtes, elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker C8

Bukkestraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn, tussen het steunpunt Semmerzake en het weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat twee bunkerruimtes, elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker C9

Evenakkerstraat (Gavere)

Bunker D1

Dr.Adriaan Martenslaan 19 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes met schietopeningen voor mitrailleur.

Bunker D10

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat twee bunkerruimtes met elk een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D12

Biest (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D13

Bunker D14

Zink (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat twee bunkerruimtes met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D15

Boterhoek (Oosterzele)

Bunker D16

Bunker D17

Langestraat (Oosterzele)

Bunker D18

Langemunt 1 (Melle)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D19

Bunker D2

Paterstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker heeft één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker D20

Geerbos (Melle)

Bunker D22

Brusselsesteenweg (Wetteren)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker werd ingebouwd in de brug onder de spoorlijn tussen Melle en Wetteren en bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker D23

Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Met zijn inplanting tegen de zuidelijke oever van de Schelde betreft de meest noordelijke bunker van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D4

Plaanstraat 32 (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D5

Nieuwe Steenweg (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het steunpunt Eke. De bunker bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D6

Grenadierslaan (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn achter het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat twee bunkerruimtes met elk een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D7

Dorpstraat (Gavere)

Bunker D8

Leenstraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen het steunpunt Semmerzake en weerstandsnest Muntekouter. De bunker bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker D9

Bunker E1

Stationsstraat 44 (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Eke en was bedoeld als mitrailleurpost.

Bunker E10

Stationsstraat 14 (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Eke. De bunker bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker E7

Steenweg 2 (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Eke. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.

Bunker Mu1

Muntekouter (Gavere)
Mu1 is een Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker is de meest westelijke bunker van het weerstandsnest Muntekouter.

Bunker Mu10

Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Mu10 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes voor mitrailleur.

Bunker Mu11

Bunkerwegel (Merelbeke)
Mu11 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes voor mitrailleur.

Bunker Mu12

Mu12 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker is de meest oostelijke bunker van het weerstandsnest Muntekouter en bevatte naast een observatiekoepel twee bunkerruimtes, waarvan één voor mitrailleur en één voor een 47mm veldkanon.

Bunker Mu13

Mu13 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes, waarvan één voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Mu14

Mu14 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes, waarvan één voor mitrailleur.

Bunker Mu15

Mu15 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes, waarvan één voor mitrailleur.

Bunker Mu16

Hundelgemsesteenweg 1101A (Merelbeke)
Mu16 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte voor mitrailleur.

Bunker Mu17

Mu17 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte voor mitrailleur.

Bunker Mu18

Torrekensstraat (Merelbeke)
Mu18 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte voor mitrailleur.

Bunker Mu19

Mu19 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte voor mitrailleur.

Bunker Mu2

Mu2 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en fungeerde als mitrailleurspost.

Bunker Mu20

Mu20 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu21

Mu21 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu22

Mu22 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu23

Mu23 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu25

Mu25 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker lag centraal achteraan het weerstandsnest Muntekouter en bevat drie bunkerruimtes, waarvan twee met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu3

Mu3 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en fungeerde als mitrailleurs- en observatiepost.

Bunker Mu4

Mu4 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en fungeerde als mitrailleurspost.

Bunker Mu5

Mu5 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevatte een observatiekoepel, een schietopening voor mitrailleur en één voor een 47mm kanon.

Bunker Mu6

Mu6 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu7

Mu7 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu8

Mu8 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Mu9

Mu9 is een Belgische bunker, die tijdens het interbellum werd opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Muntekouter en was een bunker tegen directe doorbraak, waarin een vast 47mm kanon stond opgesteld.

Bunker Se1

Grotenbroekstraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Se11

Boentweg (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat twee ruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Se12

Grotenbroekstraat 74 (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat twee ruimtes met elk een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Se13

Berggatstraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat twee ruimtes waarvan één met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Se2

Schokkaartstraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker was bedoeld voor twee mobiele 75mm kanonnen.

Bunker Se3

Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker was voorzien voor een mobiel 75mm kanon en had ook een observatiekoepel.

Bunker Se4

Aalbroekstraat 28 (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.

Bunker Se5

Aalbroekstraat (Gavere)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat één ruimte met een schietopening voor mitrailleur.

Bunker Se6

Bunker Se7