La Brique Military Cemetery No 2

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Sint-Jan
Straat Pilkemseweg
Locatie Pilkemseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/719.1
  • DW002417
  • OW002881

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

La Brique Military Cemetery No 2

Pilkemseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

‘La Brique’ verwijst naar het gehucht Brieke, dat genoemd was naar een oude steenbakkerij, die hier stond vóór de Eerste Wereldoorlog uitbrak. La Brique Military Cemetery No 2 werd gestart in februari 1915. Na de wapenstilstand werden nog graven uit de omliggende slagvelden toegevoegd.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No 2 is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, inclusief alle beplantingen zoals bloemenperken, bomen en hagen, de omheiningsmuur met toegangshek, het schuilhuis en het Cross of Sacrifice.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats La Brique Military Cemetery No. 2 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Dit is de grootste van de twee Britse militaire begraafplaatsen, die bij mekaar gelegen zijn. De 383 oorspronkelijke graven van No. 2 werden hier aangelegd tussen februari 1915 en maart 1918. Ze werden na de wapenstilstand grotendeels aangevuld met graven uit de omliggende slagvelden. Nu liggen er 840 doden, waarvan er 386 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 4 van hen werd een 'special memorial' opgericht.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde: La Brique Military Cemetery No. 2 is op architecturaal vlak complementair aan No. 1, aan de overkant van de straat: de twee gelijkaardige toegangen liggen recht tegenover mekaar, het gedeelde 'Cross of Sacrifice' staat bij de toegang van No. 2. In de westelijke hoek staat een bakstenen schuilgebouw, afgewerkt met witte natuursteen, met een rondgebogen toegang. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, bruine beuk en berken. De aanleg van beide begraafplaatsen is het werk van R. Blomfield en G.H. Goldsmith.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.