Dorpskom Hansbeke

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskom van Hansbeke wordt in het zuiden begrensd door de spoorweglijn Brugge-Gent en is gecentreerd rond de straat Hansbekedorp, de centrale noord-zuid-as van het dorp die loodrecht ten opzichte van de spoorweglijn loopt.

Dorpskom Hansbeke

Begijnhoflaan, Doornbosstraat, Hansbekedorp, Kerkakkerstraat, Lindestraat, Melkerijstraat, Merendreestraat, Vaartstraat, Voordestraat (Deinze)

Is de omvattende vaststelling van

Boerenarbeiderswoning

Hansbekedorp 60-62 (Deinze)
Boerenarbeiderswoning daterend uit tweede helft 18de eeuw haaks ingeplant op de straat en evenwijdig met de huisjes Begijnhoflaan nummers 1-3. Samen met laatstgenoemde en nummers 64-66 één geheel vormend, zogenaamd het begijnhof, gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf.

Boerenarbeiderswoningen

Hansbekedorp 90-91 (Deinze)
Twee aaneengebouwde boerenarbeiderswoningen met heden gecementeerde lijstgevel van vier en drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, daterend uit eind 18de eeuw.

Hansbekedorp 23 (Deinze)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw. Verankerde bakstenen gevel met nagenoeg rechthoekige muuropeningen en persiennes voor de benedenvensters.

Hansbekedorp 7 (Deinze)
Burgerhuis in klein voortuintje met gietijzeren afsluiting en hek. Gecementeerde gevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, daterend van circa 1920, doch met oudere kern.

Café Onder de toren

Hansbekedorp 24 (Deinze)
Café, al vermeld als herberg in 1648. Alleenstaand dubbelhuis tegenover de kerk. Bakstenen breedhuis op arduinen plint van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak; op een nieuw geplaatste gevelsteen in de middentravee gedateerd 1765. Begin 20ste eeuw nieuw gebouwde en een verdieping hoger opgetrokken middentravee.

Voordestraat 2A (Deinze)
Klein laag huis onder zadeldak met oudere kern, aangepast in de 19de eeuw.

Hansbekedorp 56 (Deinze)
Dubbelhuis uit 19de eeuw met klein voortuintje; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.

Hansbekedorp 19 (Deinze)
Rijhuisje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), daterend uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. In 19de eeuw tweegezinswoning van familie Fobe.

Dorpswoningen

Hansbekedorp 64-66 (Deinze)
Twee aaneengebouwde huisjes vermoedelijk uit eerste helft 19de eeuw gelegen achterin een met gras begroeid erf.

Dorpswoningen

Hansbekedorp 39-41 (Deinze)
Lage dorpswoningen daterend uit tweede helft 18de eeuw, een mooi geheel vormend met nummer 43. Aaneengebouwde boerenarbeiderswoningen met gewitte gevels op heden blauwgeschilderde plint.

Dorpswoningen

Hansbekedorp 18-20 (Deinze)
Dorpswoningen van twee en drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, uit 19de eeuw.

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Hansbekedorp 35 (Deinze)
Gemeenteschool en huis van de hoofdonderwijzer, gebouwd in opdracht van F.G. Borluut naar ontwerp van M. De Noyette in 1876. Bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts ervan langgerekt schoolgebouwtje.

Herberg 't Oude Gemeentehuis

Vaartstraat 2 (Deinze)
Herberg met bakstenen gevel op gepikte plint van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; te dateren tweede helft 18de eeuw.

Herberg Wapen van Vinderhoute

Hansbekedorp 17 (Deinze)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; in de linker zijgevel jaarankers 1761. Nu beraapte voorgevel op gecementeerde plint met 19de-eeuwse uitzicht en een winkelraam uit eerste helft 20ste eeuw.

Hansbekedorp 43 (Deinze)
Hoeve uit derde kwart 18de eeuw, rechts ijzeren hek met toegang tot het achter liggende erf. Eertijds gelegen naast de in 1924 gesloopte houten staakmolen en rosmolen. Bakstenen lijstgevel op gepikte plint, van zeven traveeën en één bouwlaag onder overkragend en nu mank zadeldak. Ten zuiden, dwarsschuur met stal onder zadeldak.

Hoeve Goed 't Exaarde

Vaartstraat 1 (Deinze)
Heden nog gedeeltelijk rechthoekig omgrachte hoeve met losse bestanddelen met dwarsschuur, varkensstal en bakhuisje met zeer oude geschiedenis. De huidige hoevegebouwen dateren vermoedelijk uit eind 18de eeuw, tweede helft 19de eeuw, met uitbreiding uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Toegankelijk via blauwgeschilderd ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers naast Sint-Philomenakapel. Ten oosten, groot boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak.

Kapel Heilige Philomena

Hansbekedorp (Deinze)
De kapel werd in opdracht van de heer van de Woestyne d' Hansbeke opgetrokken in 1848 in een empire getinte stijl. Rechthoekige bakstenen kapel met vijfzijdig afgesloten apsis onder leien dak. Open portaal gevormd door twee bepleisterde Toscaanse zuilen die een classicistisch hoofdgestel en driehoekig fronton dragen.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Bakstenen neoromaans kapelletje gebouwd in opdracht van kasteelheer Borluut in 1877-1878. Rechthoekig gebouw met halfronde apsis , met bakstenen gevels op arduinen plint onder zadeldak.

Kasteel met tuin van Juffrouw De Schuijter

Hansbekedorp 10, 10A (Deinze)
Herenhuis uit eind 19de eeuw met een tuin uit dezelfde periode. Het goed werd in 1958-59 aangekocht door de gemeente en is als gemeentehuis en parkje in gebruik.

Klooster en rustoord van Heilige Petrus

Hansbekedorp 30, 30A (Deinze)
Gebouwd in 1848 in opdracht van Jean Baptiste van de Woestyne d'Hansbeke en naar ontwerp van Ceukelaere, voor de verzorging van bejaarde mannen en vrouwen, wezen en zieken onder leiding van de zusters franciscanessen van Crombeen. Midden 19de eeuw bouw van een klooster ten oosten en oprichting van een kantwerkschool. Kapel vernieuwd in 1884 door F. Borluut-Kervyn. Complex met gebouwen in U-vorm rondom binnenplaats.

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp 15 (Deinze)
De oorspronkelijke kerk werd in 1789-93 geheel heropgebouwd naar ontwerp van architect Frans Drieghe. Sacristieën en koor gebouwd in 1872 naar ontwerp van J.B. Boterdaele. Na de vernieling van 1918 werd de toren heropgebouwd en de gevelopstanden aangepast en verfraaid in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck in 1922-23.

Pastorie Sint-Petrus en Paulusparochie met tuin

Hansbekedorp 13 (Deinze)
Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, verbouwd in de eerste helft 19de eeuw, doch met kern uit de 17de of 18de eeuw. Bijgebouw en serre uit tweede helft 19de eeuw. Ommuurde pastorietuin.