Hoeve Kloosterhof

Beschermd monument van 22-04-1994 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Wevelgem
Straat Lauwestraat
Locatie Lauwestraat 168, Lauwestraat 170 (Wevelgem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34041/304.1
  • OW001250

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170, Wevelgem (West-Vlaanderen)

De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve is toegankelijk via een platanendreef en wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden.

Beschrijving

De hoevegebouwen (met uitzondering van de woonhuizen) van het Kloosterhof, gelegen langs de Lauwestraat te Wevelgem, zijn beschermd als monument. De omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De hoevegebouwen (met uitzondering van de woonhuizen) van het Kloosterhof zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

De geschiedenis van het kloosterwezen, als zijnde het voormalige neerhof van de belangrijke Guldenburgabdij; de economische en de architectuurhistorische geschiedenis, als zijnde een typische 18de-eeuwse hoeve, met 17de-eeuwse duiventoren, uit de Leiestreek.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.