BST kantoorgebouw met directeurswoning

Gebouwen in Kortrijk

Het kantoorgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een van de weinige gaaf bewaarde kantoorgebouwen uit het interbellum te Kortrijk.
Als zijnde een getuige van de bloeiende textielindustrie te Kortrijk tijdens het interbellum.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard en representatief voorbeeld van een art-decogebouw te Kortrijk, opgetrokken in 1928, naar ontwerp van de architect A. Van Houtte. Typerend zijn de rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en de verticale benadrukking van het parement door de pilasters.
Als zijnde een representatief voorbeeld van de invloed van de Amsterdamse School op de architectuur in Vlaanderen tijdens het interbellum. De gevarieerde baksteenverbanden verwijzen duidelijk naar deze invloed van de Amsterdamse school, die een decoratieve en expressieve baksteenarchitectuur voorstaat.
Als zijnde beeldbepalend in het straatbeeld door het kleurrijke en het geometrisch uitgewerkte parement met opvallend en kleurrijk glas-in-loodvenster met de initialen van de opdrachtgever Baldewijn Steverlynck (BST).

artistieke waarde

Door het gaaf bewaarde art-deco-interieur, geïnspireerd door de Amsterdamse school en gekenmerkt door het geometrisch baksteen gebruik onder meer in de imposante vestibule cf. de plastisch en decoratief uitgewerkte bakstenen trap en de burelen met o.m. de bakstenen schouwmantels.
Door de bas-reliëfs van de Nederlandse beeldhouwer Koos Van der Kaaij (1899-1976), ontworpen en uitgevoerd in 1928, die de verschillende fases in het vlasverwerkingsproces voorstellen. Ondanks de vormvereenvoudiging weet de kunstenaar een intimistische en symbolische vormgevoeligheid te scheppen, die typerend is voor zijn oeuvre.

Minister Liebaertlaan 53 (Kortrijk)
Administratief gebouw met directeurswoning, gebouwd met bijhorende stoomweverij en magazijnen in 1928-1929 naar ontwerp van Antoine Van Houtte in opdracht van de firma Steverlynck, later garenfabriek zogenaamd Belgian Sewing Thread (BST). Baksteenbouw in geometrische art deco, met een geaccentueerde deurtravee met groot glas-in-loodvenster met initialen van de firma. Imposante ontvangsthal in het interieur met bas-reliëfs naar ontwerp van Koos van der Kaaij, die de verschillende fases in het vlasverwerkingsproces weergeven.