Hoeve Blauwe Toren: boerenburgerhuis

Gebouwen in Sint-Pieters

Het woonhuis van de hoeve Blauwe Toren is beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis van de hoeve, zogenaamd Blauwe Toren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een historische hoeve waarvan de oudste vermelding als leen teruggaat tot circa 1365;
Als zijnde een gaaf bewaarde en uitzonderlijk voorbeeld van een historische hoeve waarvan het woonhuis oorspronkelijk gebouwd is op een L-vormige plattegrond met in de oksel een traptoren. Intern is die 14de-eeuwse structuur nog aanwezig in balklagen en traptoren;
Als zijnde het woonhuis van een hoeve met gaaf bewaarde interieurelementen zoals onder meer een typisch 18de-eeuws salon in verzorgde Lodewijk XVI-stijl met fraai uitgewerkt deurstukken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een hoeve die door de omvang van het woonhuis beeldbepalend is langs de Oostendse Steenweg.

Hoeve Blauwe Toren

Oostendse Steenweg 232 (Brugge)
Hoeve zogenaamd "Blauwe Toren". De vroegere naam is "Goed ten Torre". De oudste vermelding van de hoeve gaat terug tot een register van 1365. Het vermeldt Gertrudis van den Walle als houdster van het goed "dat men heet goed ten torre".