Beschermd monument

Watermolen Celismolen

Beschermd monument van 19-07-1994 tot heden

ID: 1298   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1298

Besluiten

Watermolen Celismolen met toebehoren en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 19-07-1994  ID: 2727

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen op de Grote Gete met inbegrip van het molengebouw, de stallingen, de turbine 'Schneider Jacquet', de sluizen en de volledige uitrusting met drie koppels maalstenen, jakobsladders, de cilindermolen 'Midget Maxima Roller Mill', de graankuiser, de stoffilter, alle luiwerk, de haverpletter, de koekbreker en alle verbindingen tussen voorgaande onderdelen.

In het beschermingsdossier wordt de industrieel-archeologische waarde van de watermolen als volgt gemotiveerd: Als watermolen die reeds werd vermeld in 1468 en nu uitgerust is met drie koppels maalstenen, een turbine en een monocylinder dieselmotor.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000790, DG: Celismolen en omgeving (S.N., 1991).


Waarden

De watermolen genaamd Celis, met inbegrip van het molengebouw, de stallingen, de turbine 'Schneider Jacquet', de sluizen, de volledige uitrusting met drie koppels maalstenen, jakobsladders, de cilindermolen 'Midget Maxima Roller Mill', de graankuiser, de stoffilter, alle luiwerk, de haverpletter, de koekbreker en alle verbindingen tussen voorgaande onderdelen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Watermolen Celismolen

Klein Overlaar 75 (Hoegaarden)
Watermolen op de Grote Gete, al vermeld in 1395. Rond 1400 werd de Kleine Molen vernoemd als Nieuwe Molen. De molen werd rond 1625 herbouwd daar hij in zeer slechte staat was.