Beschermd monument

Meiboomkruis met cirkel van geleide linden

Beschermd monument van 03-06-2005 tot heden
ID: 12981   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12981

Besluiten

Geografisch pakket Gullegem
definitieve beschermingsbesluiten: 03-06-2005  ID: 4406

Beschrijving

Het meiboomkruis langs de Hemelhofweg te Gullegem is met inbegrip van de leilinden rond het kruis beschermd als monument.Waarden

Het zogenaamde Meiboomkruis en vijf omgevende lindebomen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een site die reeds wordt weergegeven op een figuratieve kaart uit het landboek van 1705-1771. De meiboom was gelegen op het kruispunt van de voornaamste verbindingsweg tussen twee belangrijke heerlijkheden, de heerlijkheid Hondschote en de Heerlijkheid Bergelen.
Als zijnde een 19de-eeuws ijzeren kruis op bakstenen sokkel omgeven door vijf linden.
Als zijnde uitzonderlijk door de behouden offerblok en lantaarn aan de voet van het kruis.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een getuige van het eeuwenoude gebruik van de meiboomplantingen dat overal bestond en algemeen voorkwam. Het gebruik was niet enkel gekend in Vlaanderen maar was gekend over heel Europa.
Het kruis vormt een materiƫle getuige van reeds eeuwenoude volksdevotie.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Meiboomkruis

Hemelhofweg zonder nummer (Wevelgem)
Het 19de-eeuws ijzeren meiboomkruis staat op een bakstenen sokkel en wordt omgeven door vijf linden.De meiboom was gelegen op het kruispunt van de voornaamste verbindingsweg tussen twee belangrijke heerlijkheden, de heerlijkheid Hondschote en de Heerlijkheid Bergelen.

Is de omvattende bescherming van

Cirkel van geleide linden bij meiboomkruis

Hemelhofweg zn (Wevelgem)
Een onverharde weg in het verlengde van de Hemelhofweg, langs weerszijden beplant met een dubbele bomenrij, leidt door het bos naar het Meidoornkruis. Het gietijzeren kruis wordt omgeven door een cirkel van zes geleide lindes.