Belgische hulppost annex mitrailleurpost

Belgische hulppost annex mitrailleurspost Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat een Belgische betonnen hulppost annex mitrailleurspost.

Waarden

Belgische betonnen hulppost annex mitrailleurspost W.O.I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde:

Als zijnde een betonnen militaire constructie, die tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken is in het geïnundeerde gebied vóór de Belgische eerste linie. Deze eerste linie was achter de spoorwegberm Nieuwpoort-Diksmuide uitgebouwd. De betonnen constructie maakte deel uit van een voorpost die met de spoorwegberm en met de nog verder gelegen steunpunten in het geïnundeerd gebied verbonden was via passerellen en naderhand ook smalsporen.
Als zijnde een betonnen militaire constructie, die meerdere functies diende te combineren. De schijnbaar merkwaardige combinatie van mitrailleurspost en medische hulppost is te verklaren door de weinig beschikbare locaties in het geïnundeerde gebied, waar steunpunten konden uitgebouwd worden. Meerdere functies dienden aldus in één bouwwerk geconcentreerd te worden.

Als zijnde een zeldzaam bewaarde medische hulppost. Een zgn. poste de secours vormde de eerste schakel in het medische evacuatiesysteem dat in het Belgische leger georganiseerd werd. Gewonden werden stapsgewijs, volgens de aard en de ernst van de verwondingen naar specifieke medische voorzieningen achter het front gebracht. De gewonden, die door brancardiers werden binnengebracht, werden in principe na de eerste broodnodige verzorgingen door een arts vanuit een medische hulppost naar een verbandplaats gebracht.

Als zijnde een betonnen militaire constructie, die door het tweede bataljon genie van de 4de Legerdivisie werd opgericht. Dit is geweten dankzij de inscripties die deze genieëenheid op het bouwwerk achterliet. Het tweede bataljon genie voltooide de constructie tussen eind december 1916 en maart 1917, in een periode waarin beton belangrijk werd bij de uitbouw van verdedigingswerken. Tijdens de bezetting van de sector Ramskapelle werd veel aandacht besteed aan de versterking van de voorposten in het geïnundeerde gebied.

in casu architectuurhistorische waarde:

Als zijnde het enige gekende bewaarde exemplaar van flankerende mitrailleursposten die in de sector Ramskapelle werden opgericht. Opvallend bij dit type is de kenmerkende flankeringsmuur, waarmee de schietopening aan het zicht van de vijand onttrokken wordt. De mitrailleurspost is steeds gecombineerd met één of meerdere aanpalende ruimtes. Ook andere details, zoals de opbouw van de schietopening, de uitsparing onder de schietopening en de houten balk in de vloer, wijzen op een exacte uitvoering van de teruggevonden ontwerpen van flankerende mitrailleursposten voor de sector Ramskapelle.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Belgische betonnen hulppost met aanpalende mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog in het voormalige geïnundeerde gebied vóór (ten oosten van) de Frontzate gelegen.