Beschermd monument

Hopmagazijn

Beschermd monument van 16-01-1987 tot heden
ID: 12987   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12987

Besluiten

Hopmagazijn en woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 16-01-1987  ID: 2266

Beschrijving

Het hopmagazijn te Vlamertinge (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat het hopmagazijn met inbegrip van de aanwezige installatie (bestaande uit één gietijzeren handpers (Ch. Nolet, Gand), één houten pers voor het persen van hopstalen, één houten handpers op zolder 1 en 2, vier asten en één gietijzeren hijstoestel).

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "omwille van het algemeen belang gevormd door de industrieel-archeologische waarde als pakhuis/hopopslagplaats uit 1869 met goed bewaarde installatie en als materiële getuigen van een bepaalde technologische en bouwkundige ontwikkeling in de betrokken bedrijfssector."

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000531, Poperingseweg 322, Hopmagazijn (S.N., 1987).

Waarden

Het hopmagazijn met inbegrip van de aanwezige installatie (bestaande uit één gietijzeren handpers (Ch. Nolet, Gand), één houten pers voor het persen van hopstalen, één houten handpers op zolder 1 en 2, vier asten en één gietijzeren hijstoestel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hopmagazijn

Poperingseweg 322 (Ieper)
Voormalig hopmagazijn, zie geschilderde opschriften "V.B. - J.G. Veys. Houblons - Hophandel" op straatgevel. Lazaret tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later gebruikt als opslagruimte voor tabak; thans zonder functie.