Parochiekerk Sint-Antonius abt: vieringtoren, koor en transept

Religieuze en openbare gebouwen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de vieringtoren, het koor en het transept van de parochiekerk Sint-Antonius abt. De bescherming werd op 18 januari 1974 uitgebreid tot de volledige kerk.

Waarden

De toren, het koor en de kruisbeuk der Sint-Antoniuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiƫnteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.