Beschermd monument

Minderbroedersklooster: kloosterpoort

Beschermd monument van 14-04-1997 tot heden

ID: 130   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/130

Besluiten

Minderbroedersklooster: kloosterpoort, portierswoning, infirmerie en site
definitieve beschermingsbesluiten: 14-04-1997  ID: 3175

Beschrijving

De kloosterpoort van het Minderbroedersklooster te Diest, is beschermd als monument.Waarden

De kloosterpoort van het voormalige Minderbroedersklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische en architectuurhistorische waarde:
Toegang tot het voormalige Minderbroedersklooster in de vorm van een gaaf bewaarde classicistische bak- en kalkzandstenen. De korfboogpoort is Anno 1762 gedateerd en geflankeerd door gegroefde pilasters met geprofileerde kroonlijst, klokvormige bekroning en bolmotieven.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerswoning Cerckel met tuin

Michel Theysstraat 4-6, 4BIS, zonder nummer (Diest)
Brouwerswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw, omgeven door brouwerstuin van 1,3 hectare in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1880 op het terrein van het voormalige Minderbroedersklooster in het centrum van Diest. Brouwerstuin met serre uit omstreeks 1881 en tot lusthuis verbouwde 18de-eeuwse infirmerie van het voormalige minderbroedersklooster.


Portierswoning en poort Minderbroedersklooster

Michel Theysstraat 6, zonder nummer (Diest)
De aanwezigheid van de orde in Diest zou teruggaan tot begin 13de eeuw: een vermelding laat een reeds volledig ingericht klooster veronderstellen in 1232; de jonge orde genoot de steun van de heren van Diest. Overgebleven zijn de volgende delen: de kloosteringang, gedateerd ANNO 1762 boven de rondbooginrijpoort, en de voormalige portierswoning, een gecementeerd dubbelhuis met twee verdiepingen en zadeldak dagtekenend uit de tweede helft van de 18de eeuw.