Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Beschermd monument van tot heden

ID
13000
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13000

Besluiten

Parochiekerk Sint-Antonius Abt
definitieve beschermingsbesluiten: 18-01-1974  ID: 684

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Antonius abt. Op 20 februari 1939 werden bij koninklijk besluit reeds de toren, het koor en het transept beschermd.Waarden

De bescherming als monument van het koor, de toren en de kruisbeuk van de Sint-Antoniuskerk te Rollegem wordt uitgebreid tot het gebouw in zijn geheel omwille van het algemeen belang.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats zonder nummer (Kortrijk)
Georiƫnteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk, beschermd als monument bij K.B. van 20.02.1939. Gehele kerk beschermd als monument bij K.B. van 18.01.1974.

Is de omvattende bescherming van

Orgel parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegem (Kortrijk)
In 1908 werd een nieuw doksaalorgel geleverd door G. Cloetens (Brussel). In 1992 werd een hoeveelheid pijpwerk uit het orgel gehaald door J. Bruggeman (Marke), en geplaatst in een koororgel. In het koor staat een Positief-orgel, door de firma Loncke (Esen) in 1965 gebouwd voor de kerk van Anzegem; in dit positief was pijpwerk (een 6-tal registers) uit het Van Peteghem-orgel van Anzegem verwerkt.