Station Vlamertinge met betonnen afsluiting

Beschermd monument van 13-11-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Poperingseweg
Locatie Poperingseweg 331 (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/347.1
  • 4.01/33011/966.1
  • OW001490

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Vlamertinge

Poperingseweg 331, Ieper (West-Vlaanderen)

Klein station (halte) van circa 1924 van het wederopbouwtype in baksteen met natuurstenen gevelelementen (hoekblokken segmentbogen, tussendorpels van de getoogde,vensters; geprofileerde afboording plint).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het spoorwegstation van Vlamertinge is beschermd als monument. De bescherming omvat het stationsgebouw, het bijgebouw ten westen en de typische betonnen afsluiting ten oosten.

Waarden

Het spoorwegstation van de N.M.B.S. met inbegrip van de betonnen afsluiting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een klein station (halte) van het wederopbouwtype dat het midden houdt tussen de stations te Bissegem en Wervik, opgetrokken circa 1924 op de plaats van een ouder station dat door een privé-maatschappij was gebouwd langs een spoorlijn die in 1853 - tijdens een internationale bloeiperiode met betrekking tot de bouw van spoorweginfrastructuur - door de 'Société anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale' werd aangelegd. Opgericht in een baksteenarchitectuur die voorzien is van natuurstenen gevelelementen, waarrond een klein, stationsplein is aangelegd, dat samen met de stations te Wervik, Wevelgem, Komen, Bissegem het eigen architecturale karakter van de lijn Kortrijk-Poperinge bepaalt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.