Beschermd cultuurhistorisch landschap

Domein Kaasterkasteel: park

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Domein Kaasterkasteel

Beschrijving

Het park bij het Kaasterkasteel, gelegen langs de Moorseelsesteenweg te Rumbeke, is beschermd als landschap. Het als monument beschermde poortgebouw en bijgebouw maken deel uit van het beschermde landschap, het als monument beschermde landhuis hoort hier niet bij.

Waarden

Het park van het gerangschikte kasteel is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

in casu geschiedkundige waarde

Is de omvattende bescherming van

Afsluitingshaag van gewone beuk bij domein Kaasterkasteel

Bornstraat, Moorseelsesteenweg, Sterrebosdreef (Roeselare)
Het volledige kasteelpark van het kasteeldomein Kaasterkasteel is afgesloten met een scheerhaag van gewone beuk. De haag wordt traditioneel onderhouden: geschoren en vrijgesteld van concurrerende beplantingen.

Cirkelvormig lindenprieel in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
Een bomencirkel van linden als overblijfsel van een lindenprieel (plantaardige structuur) op de plaats van of bij een inmiddels verdwenen gebouwtje. Op de primitieve kadasterkaart van 1829 is op deze plaats een vierkant gebouwtje getekend. Bij het lindenprieel staan nog vier zuilfragmenten. De omtrek van de cirkel is 15.5 meter; de zwaarste stamomtrek is 60 cm en op het moment van de inventarisatie waren nog 15 linden aanwezig in een onregelmatig plantverband. Nadat het oorspronkelijk beheer, snoeien en scheren, werd gestopt is de lindenaanplanting doorgeschoten en zijn ze uitgegroeid tot boompjes.

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het zuidelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 17 stuks van stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.

In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het noordelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 14 stuks stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.

Knotbomenrij van haagbeuk in domein Kaasterkasteel

In het noordwestelijk parkgedeelte bij het kasteeldomein Kaasterkasteel is een sterrebos aangelegd in de 18de eeuw. Dwars door het centrum van de centrale sterredreef loopt een dubbele lijnaanplanting van geknotte haagbeuken. Dit relict is het restant van een lovergang of berceau die deel uitmaakte van de oorspronkelijke parkaanleg.

Een dubbele lijnaanplanting van geknotte haagbeuken als restant van een lovergang of berceau in het park bij het kasteeldomein Kaasterkasteel.

Opgaande plataan in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2 (Roeselare)
Een mooie en zwaar ontwikkelde plataan staat solitair in het park ten zuiden van het kasteel. In 2007 had de boom een stamomtrek van 525 cm, een kruindoormeter van 29 meter en een vermoedelijke hoogte van circa 40 meter.

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.

Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,