Hof van Rollegem

Geografisch pakket Rollegem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de hoeve Hof van Rollegem, meer bepaald het een poortgebouw, het woonhuis, de schuur en twee stalvleugels.

Waarden

De hoeve, zogenaamd Hof van Rollegem bestaande uit een poortgebouw, het woonhuis, de schuur en twee stalvleugels is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een hoeve met één van de oudste geschiedenissen van de streek. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1260 als foncier van de dorpsheerlijkheid Rollegem. De oudste afbeelding dateert van 1628 (plattegrond van Louis de Berasques), op een kaart van 1764 komt ze reeds voor in haar huidige vorm.
Als zijnde een hoeve die aan de oorsprong ligt van de huidige dorpskern en die tot op heden het uitzicht ervan bepaald.
Als zijnde een hoeve die in het midden van de 16de eeuw in het bezit was van de adellijke familie De Croy. Vanaf 1725 tot 1895 was de hoeve in het bezit van het geslacht d'Ennetières, die verschillende historische hofsteden in de omgeving van Kortrijk in hun bezit hadden.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typisch voorbeeld van een gesloten hoeve met vierkante opstelling, typisch voor het zuiden van West-Vlaanderen en tevens ook voorkomend in onder meer Bellegem, Kooigem, Spiere en Helkijn.
Als zijnde een hoeve die door haar volume en door haar ligging een belangrijk element vormt in de dorpskern van Rollegem.
Als zijnde een gaaf bewaard en authentiek geheel bestaande uit een 18de-eeuws woonhuis, een poortgebouw van 1735, twee 18de-eeuwse stalvleugels en een schuur van 1835. Het woonhuis en het poortgebouw hebben een aantal typische kenmerken zoals vlechtingen in de zijgevels en aandaken. Opmerkelijk is tevens het rijke gebruik van donkere natuursteen, voor deur- en vensteromlijstingen.
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een hoeve met een indrukwekkende schuur met driehallenstructuur van 1835.

Als zijnde één van de bekendste en oudste historische hoeves van Rollegem.

Hof van Rollegem

Rollegemplaats 5 (Kortrijk)
Poortgebouw, woonhuis, schuur en twee stalvleugels beschermd als monument. De hoeve was gelegen op het foncier van de dorpsheerlijkheid van Rollegem, gehouden van het kasteel van Kortrijk. Het foncier was 26 bunder groot, naast de kerk en de hoeve was er een molen en een tiende, geheven op 200 bunder. Er hingen tien lenen vanaf. De heerlijkheid had een baljuw, een stedehouder, een sergeant en een volledige schepenbank.