Beschermd monument

Gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division

Beschermd monument van 01-07-2009 tot heden
ID: 13022   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13022

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-2009  ID: 4638

Beschrijving

De gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division te Wieltje (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat de monumentale gedenkzuil en het perceel waarop deze is gelegen. De natuurstenen muur, trappen, brug, zitbank, hekpijlers met hekwerk en de beukenhaag en andere beplantingen zijn eveneens in de bescherming als monument opgenomen.Waarden

De gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Stevige, monumentale doch sober uitgevoerde obelisk uit witte natuursteen, ontworpen door R. Mauchlen, die behoorde tot de 50th Northumbrian Division. De obelisk moest in al zijn eenvoud niet alleen een baken vormen in het vlakke, Vlaamse landschap, het diende eveneens te verwijzen naar het graafschap in Noord-Engeland, waar de divisie gerekruteerd werd. Door haar ligging pal op de oostelijke as van de nabijgelegen Britse militaire begraafplaats Oxford Road Cemetery worden beide herinneringsoorden op visueel vlak met mekaar verenigd.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division

Wieltje zonder nummer (Ieper)
De '50th Northumbrian Division', een territoriale eenheid uit Noord-Engeland met inwoners van onder meer Newcastle, Alnwick en Hexham, arriveerde op het Europese vasteland in april 1915. Binnen de 7 dagen was de eenheid aan het vechten tijdens de Tweede Slag bij Ieper.