Gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

De gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division te Wieltje (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat de monumentale gedenkzuil en het perceel waarop deze is gelegen. De natuurstenen muur, trappen, brug, zitbank, hekpijlers met hekwerk en de beukenhaag en andere beplantingen zijn eveneens in de bescherming als monument opgenomen.

Waarden

De gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Stevige, monumentale doch sober uitgevoerde obelisk uit witte natuursteen, ontworpen door R. Mauchlen, die behoorde tot de 50th Northumbrian Division. De obelisk moest in al zijn eenvoud niet alleen een baken vormen in het vlakke, Vlaamse landschap, het diende eveneens te verwijzen naar het graafschap in Noord-Engeland, waar de divisie gerekruteerd werd. Door haar ligging pal op de oostelijke as van de nabijgelegen Britse militaire begraafplaats Oxford Road Cemetery worden beide herinneringsoorden op visueel vlak met mekaar verenigd.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Wieltje (Ieper)
Gedenkzuil opgericht voor de '50th Northumbrian Division', een territoriale eenheid uit Noord-Engeland die tijdens de Eerste Wereldoorlog meevocht tijdens de Tweede Slag bij Ieper (1915). Het gedenkteken, naar ontwerp van Captain R. Mauchlen, werd op 1 september 1929 onthuld.