Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses is beschermd als monument. De bescherming omvat de gehele site met onder meer alle beplantingen, natuurstenen dolmen en menhirs, waaronder negen kleinere exemplaren, een grotere rotsblok met tekstplaat en een hardstenen tafel met bronzen oriëntatieplaat en het 16de-eeuws calvariekruis uit roze graniet.

Het Carrefour des Roses is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en artistieke, in casu artistiek-landschappelijke waarde: Unieke Franse site die ingericht is met typische elementen uit Bretagne, namelijk een 16de-eeuws Bretoens calvariekruis uit Louargat en een dolmen en menhirs uit het Bretoense Ville-Bellanger. Hoewel streekeigen plantgoed overheerst - met onder meer rozenstruiken, verwijzend naar de naam 'Carrefour des Roses' en winterlinde, als symbolische boom voor de vrede - wordt gepoogd om de link met het landschap van Bretagne te behouden, onder meer via Normandische appelbomen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Gedenksite ter herinnering aan de talrijke manschappen van de Franse 45ste en 87ste divisies, die hier in de omgeving vochten tijdens en na de gasaanval van 22 april 1915. Velen van hen waren uit Bretagne afkomstig. 'Carrefour des Roses' vormde het centrum van de Franse sector in 1915 en lag net achter de frontlijn tijdens de Tweede Slag bij Ieper.

Langemarkseweg (Ieper)
Gedenksite opgericht ter herinnering aan de rol en vele slachtoffers van de Franse 87ste en 45ste infanteriedivisies tijdens de Eerste Wereldoorlog. De site bestaat uit een Bretoens calvariekruis evenals menhirs en een dolmen uit Bretagne. De site werd onthuld in 1929. De oorspronkelijke beplanting met brem, heide, dennen en Normandische appelbomen als verwijzing naar het Bretoense landschap is beperkt bewaard.