Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta

Beschermd monument van 01-07-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Boezinge
Straat Diksmuidseweg
Locatie Diksmuidseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/1031.1
  • 4.01/33011/775.1
  • OW002955

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta

Diksmuidseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De observatiepost met de Duitse mortier is gelegen bij Diksmuideweg 389, achter een haag, nabij het kruispunt met de Brugstraat, in het dorpscentrum van Boezinge.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De geallieerde observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, met als bekroning de als oorlogsbuit opgestelde mortier 'Kleine Berta' is beschermd als monument.

Waarden

De geallieerde observatiepost met oorlogsbuit 'Kleine Berta' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context: 'Kleine Berta', zoals de Duitse mortier bovenop de geallieerde observatiepost genoemd wordt, getuigt van een behoefte tijdens de naoorlogse jaren om de overwinning op de vijand extra in de verf te zetten door oorlogsbuit triomfantelijk tentoon te stellen. Het tentoonstellen van een 'trofee op de vijand' werd van overheidswege georganiseerd.

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

historische, in casu militair-historische en industrieel-archeologische waarde: Mooi bewaarde betonnen observatiepost van geallieerde, vermoedelijk Britse makelij. De constructie bestaat uit twee verdiepingen en was vermoedelijk geconstrueerd in een bestaand bakstenen bouwwerk. In de bovenste etage is een breed kijkgat aan oostelijke zijde uitgespaard. Van hieruit hadden verkenners een goed zicht over het kanaal Ieper-IJzer en de Duitse stellingen op de 'Pilckem Ridge', waardoor het mogelijk werd om gerichte instructies door te geven aan de artillerie.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.