Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Rodenbach-Mergaert: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem

Beschrijving

De ommuurde tuin bij het kasteel Rodenbach-Mergaert, gelegen langs de Spanjestraat te Roeselare, is met inbegrip van het hek beschermd als stadsgezicht. Het als monument beschermde kasteel maakt geen deel uit van het beschermde stadsgezicht.

De tuin is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een lusttuin in Engelse landschapsstijl die deel uit maakt van de geschiedenis van de brouwerij en van het domein. Bovendien is de tuin beeldbepalend voor de omgeving. De aanwezigheid van de bronvijver is tevens functioneel met betrekking tot de watervoorziening van de brouwerij.

Kasteel Rodenbach-Mergaert met tuin

Spanjestraat 112 (Roeselare)
Kasteel Rodenbach Mergaert is een eclectische villa met neoclassicistische inslag die typerend is als woning voor een welvarende industrieel uit het einde van de 19de eeuw; door haar kasteelachtige allures is zij vrij uniek als brouwerswoning. Een deels ommuurde siertuin met bronvijver omgeeft de villa.