Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop

Industrieel erfgoed

De bescherming als monument omvat de voormalige spinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop.

Waarden

De voormalige spinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het imposante gebouw straalt een bepaalde status uit, waaruit de macht van de industrieel blijkt. Het ontwerp verwijst duidelijk naar de oude militaire en kasteelarchitectuur, die oude, herkenbare en aanvaarde machtssymbolen zijn.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een goed bewaard voorbeeld van een spinnerij van het 'Manchestertype' opgericht in 1908-09 en getypeerd door een specifiek uitzicht onder andere gevormd door het imposante volume met drie torens waarvan twee met kantelen. Het gaat daarenboven om een illustratie van het belangrijke Kortrijkse textielverleden en van de wijze waarop langs het kanaal Kortrijk-Bossuit rond 1900 een belangrijke bedrijvenzone ontstond in een periode dat in het algemeen de bedrijven zich aan de beter uitgeruste en van meer ruimte voorziene stadsranden (kanaalzones) gingen vestigen.
De voormalige spinnerij De Stoop is één van de weinige nog resterende materiële getuigen van de belangrijke textielproductie in de buurt van de Spinnerijkaai.

in casu, architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een opvallende fabrieksgebouw opgetrokken in het begin van de 20ste eeuw in imposante baksteenarchitectuur met beeldbepalende torens met kantelen die refereren naar militaire bolwerken.
Als zijnde een uitzonderlijk voorbeeld van dit type van architectuur, het zogenaamde 'Manchestertype', in de omgeving van Kortrijk.

Spinnerijkaai 43-45 (Kortrijk)
Voormalige Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop, volgens kadastrale gegevens vóór 1910 gebouwd door Camiel De Stoop-Depoortere, een koopman uit Kortrijk. Het complex bestond uit een groot volume, omringd door enkele kleinere annexen. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1927 het Manchestergebouw in dezelfde stijl uitgebreid. Spinnerijgebouw van het Manchestertype, gebaseerd op gevangenisarchitectuur, met een bakstenen hoofdgebouw van vóór 1910 van 3 bouwlagen met plat dak. Het volume wordt gemarkeerd door bakstenen torens en een gekanteelde achterbouw met torenachtig middengedeelte. Stoommachinezaal in afzonderlijk machinehuis naast het Manchestergebouw.