Kasteel Rodenbach-Mergaert

Beschermd monument van 20-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Spanjestraat
Locatie Spanjestraat 112 (Roeselare)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36015/617.1
  • OW001526

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteel Rodenbach-Mergaert met tuin

Spanjestraat 112, Roeselare (West-Vlaanderen)

Kasteel Rodenbach Mergaert is een eclectische villa met neoclassicistische inslag die typerend is als woning voor een welvarende industrieel uit het einde van de 19de eeuw; door haar kasteelachtige allures is zij vrij uniek als brouwerswoning. Een deels ommuurde siertuin met bronvijver omgeeft de villa.

Beschrijving

Het kasteel Rodenbach-Mergaert, gelegen langs de Spanjestraat te Roeselare, is beschermd als monument. De bescherming omvat de eclectische villa, de omheiningsmuur en het hek. De tuin werd ook beschermd als stadsgezicht.

Waarden

Kasteel Rodenbach-Mergaert met inbegrip van de afsluitmuur met hekken is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een eclectische villa met neoclassicistische inslag die typerend is als woning voor een welvarende industrieel uit het einde van de 19de eeuw; door haar kasteelachtige allures is zij vrij uniek als brouwerswoning. De afsluitingsmuur maakt door het materiaalgebruik en zijn geschiedenis intrinsiek deel uit van de site.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een brouwerswoning die door haar ligging een organische eenheid vormt met de brouwerij Rodenbach. Het fraai bewaarde ensemble van brouwershuis en park is beeldbepalend voor de omgeving. De locatie in de Spanjestraat is typerend voor de 19de-eeuwse stadsontwikkeling te Roeselare, waar toen de industriële Spanjewijk ontstond: deze wordt gekarakteriseerd door fabrieken, eigenaars- en directeurswoningen en arbeidershuizen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.