Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteel van Groot-Bijgaarden met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel van Groot-Bijgaarden: omgeving

De bescherming omvat het domein van het kasteel van Groot-Bijgaarden.

Waarden

De omgeving van het kasteel van Groot-Bijgaarden is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Gedenkzuil Eerste Wereldoorlog

Gemeenteplein (Dilbeek)
Centraal op het Gemeenteplein gelegen oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog opgericht met financiering van Raymond Pelgrims de Bigard.

Gemeentehuis en schoolhuis Groot-Bijgaarden

Bijgaardenplein 1-2 (Dilbeek)
Voormalige gemeentehuis of Pampoelhuis, heropgebouwd in de jaren 1930 en het schoolhuis, heropgebouwd in de jaren 1950, beide verbonden door een poortgebouw in gerecupereerde bouwmaterialen en een achterliggend schoolgebouw.

Kasteel van Groot-Bijgaarden en bijgebouwen

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Kasteeldomein met een in kern 16de en 17de-eeuws omgracht kasteel toegankelijk via een brug en poortgebouw met aanpalende portierswoning met koetshuis. Vrijstaande donjon die mogelijk terug gaat tot begin 15de eeuw.

Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden

Domein rond 17de-eeuws, omgracht kasteel met middeleeuwse donjon en, tot circa 1800, een kleine parterretuin; diepgaand gerestaureerd in 1903-1930 en omringd met een lusthof van 3 hectare 72 are, gedeeltelijk landschappelijk maar met twee regelmatige tuinen.

Kasteelhoeve

Isidoor Van Beverenstraat 7 (Dilbeek)
Gesloten kasteelhoeve in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met vier grote vleugels rond een gekasseid erf, gebouwd in opdracht van Pelgrims de Bigard in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Pastorie Sint-Egidiusparochie

Isidoor Van Beverenstraat 1 (Dilbeek)
Pastorie in neotraditionele bak- en zandsteenstijl gebouwd in 1952 en gelegen ten noorden van de kerk in een beboomde en aan de straat ommuurde tuin, die via een pad in verbinding staat met het kerkhof.

Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden en omgeving

Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Het kasteeldomein van Groot-Bijgaarden maakte deel uit van een groter geheel dat destijds eigendom was van de Sint-Baafs-abdij te Gent. Het is omgeven door een ringgracht, omvat bospartijen, terrassen, tuinen en een donjon. Ten zuiden van het kasteeldomein ligt het dorpsplein met o.a. de Sint-Egidiuskerk.