Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral: droogloodsen

Droogloodsen van de N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du littoral

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de droogloodsen van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du littoral.

Waarden

De droogloodsen van de voormalige 'N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du littoral' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een belangrijke materiële getuige van de bloeiende dakpannenindustrie in Kortrijk en omgeving na de Eerste Wereldoorlog. Door de wederopbouw kenden de Kortrijkse pannenfabrieken een grote afzetmark.
De droogloodsen als zijnde één van de laatste getuigen van de toenmalige nieuwe techniek van het kunstmatig verwarmen van de droogruimtes het zogenaamde 'aerocondensor-systeem'. Dit systeem werd uitgeprobeerd in Kortrijk en kende navolging in heel Europa..

in casu, architectuurhistorische waarde:
De beeldbepalende en indrukwekkende droogloodsen met langgestrekte, typerende bakstenen gevel met puntdaken zijn een typologisch gaaf bewaard voorbeeld van het type droogloodsen van dakpannenfabrieken dat voornamelijk in de streek van Kortrijk voorkomt zijnde een hol gebouw met een reeks van opeenvolgende houten rekken die met elkaar verbonden zijn door een transportband en met doorlopend holle vloerplaat voor het vervoer van warme lucht. Tevens zijn ze één van de laatste typologisch intact bewaarde voorbeelden van droogloodsen in het Kortrijkse.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een belangrijke getuige van de economische geschiedenis van Vlaanderen en meer bepaald van de stad Kortrijk. De fabricatie van dakpannen was voor de Kortrijkse regio reeds in de 19de eeuw een (internationaal) gespecialiseerde bedrijfstak. De dakpannenindustrie te Kortrijk speelde een belangrijke rol in de wederopbouw van België. De dakpannen- en baksteenindustrie zorgde voor grote tewerkstellingsmogelijkheden, die hun hoogtepunt kenden tussen 1910 en 1930.

Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.