Beschermd monument

Canadese gedenksite Hill 62

Beschermd monument van 01-07-2009 tot heden

ID: 13047   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13047

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-2009  ID: 4638

Beschrijving

De Canadese gedenksite Hill 62 is beschermd als monument.Waarden

De Canadese gedenksite Hill 62 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Gedenksite ter herinnering aan de rol van Canadese troepen en hun zware verliezen tijdens gevechten in 1916 bij Sint-Elooi en Hill 62/Mount Sorrel. Deze site is dankzij de na de oorlog aangelegde Canadalaan ('Maple Avenue') verbonden met andere waardevolle en reeds beschermde oorlogssites (Sanctuary Wood Cemetery, Museum Hill 62).

artistieke waarde

artistieke en artistieke, in casu artistiek-landschappelijke waarde: Indrukwekkende gedenksite, bestaande uit een sober gedenkteken op een heuvel, in een speciaal daartoe aangelegd park. Dit park is symmetrisch opgebouwd en onder meer met esdoorns beplant, de boom die symbool staat voor Canada. Vanaf de heuvel is een panoramische kijk op de omgeving mogelijk, die gestuurd wordt dankzij oriƫntatiepijlen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Canadese gedenksite Hill 62

Canadalaan zonder nummer (Ieper)
Gedenksteen in een aangelegd park, vervaardigd uit wit graniet, dat afkomstig is uit Stanstead (Quebec). Het gedenkteken, naar ontwerp van P.E. Nobbs, wil een eerbetoon zijn aan alle Canadezen die hier in de omgeving gevochten hebben in 1916.