Beschermd monument

Demarcatiepaal 4

Beschermd monument van 01-07-2009 tot heden
ID: 13050   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13050

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-2009  ID: 4638

Beschrijving

De demarcatiepaal nummer 4 te Lizerne (Ieper) is beschermd als monument.Waarden

Demarcatiepaal nummer 4 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de 22 demarcatiepaaltjes die na de Eerste Wereldoorlog door de 'Touring Club de Belgique' werden opgericht. De demarcatiepaaltjes hebben een hoge militair-historische en historische contextwaarde, aangezien ze de verste Duitse opmars willen markeren. Demarcatiepaal nummer 4 op het gehucht Lizerne verwijst naar de Duitse verovering van dit gehucht tijdens de Tweede Slag bij Ieper, na de eerste grootschalige Duitse gasaanval van 22 april 1915.
De demarcatiepalen getuigen van een typisch tijdsklimaat van de eerste naoorlogse jaren. Alleen al door de oorspronkelijke meertalige opschriften "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht" werd de revanchegeest op de voormalige Duitse vijand stevig verwoord. Bij de meeste demarcatiepalen, waaronder nummer 4, werd dit opschrift tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter verwijderd. Op die manier getuigen deze gedenktekens eveneens van de bezettingsmentaliteit van de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Demarcatiepaal 4

Lotzstraat zonder nummer (Ieper)
Demarcatiepaal 4 werd samen met de demarcatiepaal in de dorpskom van Boezinge en die aan de Pilkemseweg geplaatst in de week van 6 tot 13 januari 1923.