Termotes kapel

Termoteskapel, hoeve Hof te Bissegem, arbeiderswoningen en hoeve Armengoed

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Termotes kapel, een wegkapel die historisch deel uitmaakte van de hoeve Het Armengoed of Hospitaalgoed.

Waarden

De zogenaamde Termotes kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een goed bewaard voorbeeld van het type kleine landelijke kapel vermoedelijk opgericht in het laatste kwart van de 19de eeuw.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een bedehuisje met een beeldbepalende ligging, namelijk op de hoek van de Gullegemsesteenweg en de Rijmsnoerstraat.

volkskundige waarde

Als zijnde een getuige van volksdevotie, meer bepaald van het gebruik om nabij de hofsteden een kapel op te richten uit dankbaarheid en/of om de site van onheil te vrijwaren. Het bedehuisje is tevens een stille en enige getuige van de vroegere toegangsdreef van de hoeve Het Armengoed of Hospitaalgoed .

Termotes kapel

Gullegemsesteenweg (Kortrijk)
Wegkapelletje, zogenaamd "Termotes kapel", naam afkomstig van de uitbaters van "Het Armengoed" of "Hospitaalgoed", de hoeve waarmee de kapel historisch verbonden is. De beboomde toegangsdreef van de hoeve, met aan het uiteinde de kapel, verdween totaal uit het landschap bij woningbouw in de jaren 1960. Het kapelletje is nog een stille getuige van de vroegere toegang.