Ensemble van arbeiderswoningen

Termoteskapel, hoeve Hof te Bissegem, arbeiderswoningen en hoeve Armengoed

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ensemble van arbeiderswoningen op de hoek van de Heulsestraat met de Peperleenstraat.

Arbeidershuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typisch en gaaf bewaard voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse dorpsarchitectuur, namelijk een ensemble van drie arbeidershuizen, gebouwd ca. 1909 en gelegen in het centrum.
Als zijnde een ensemble van drie arbeidershuizen met grotendeels bewaard oorspronkelijk uitzicht, cf. de muuropeningen, de muurankers, het schrijnwerk en de dakkapelletjes met houten windborden.
Als zijnde een voorbeeld van een zeldzaam geworden en kwetsbaar soort architectuur, namelijk drie arbeidershuizen gelegen in het centrum.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een relict van een typisch vroeg 20ste-eeuwse woonvorm.

Heulsestraat 37-39, 39A (Kortrijk)
Drie arbeidershuizen. Het ensemble van arbeidershuizen maakte vroeger vermoedelijk deel uit van een eenheidsbebouwing bestaande uit zes woningen en opgetrokken volgens repeterend schema in circa 1909 (zie mutatieschets). Enkel nummer 37 en 39 bleven gaaf bewaard, nummer 35 werd afgebroken en nummers 31 en 33 ondergingen ingrijpende wijzigingen.