Beschermd monument

Hoeve Armengoed: boerenwoning, schuur en restant walgracht

Beschermd monument van tot heden

ID
13066
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13066

Besluiten

Termoteskapel, hoeve Hof te Bissegem, arbeiderswoningen en hoeve Armengoed
definitieve beschermingsbesluiten: 30-04-2004  ID: 4239

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het woonhuis, de schuur met wagenhuis en de restant van de omwalling van hoeve Armengoed of Hospitaalgoed.



Waarden

Woonhuis, dwarsschuur met aangebouwd wagenhuis en restant van de omwalling van de hoeve zogenaamd Armengoed of Hospitaalgoed is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde één van de oudst bekende hoeves van Bissegem, voor het eerst vermeld in 1644, de oudste afbeelding dateert van 1752.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve bestaande uit een 18de-eeuws woonhuis en een 19de-eeuwse dubbele dwarsschuur met aangebouwd wagenhuis. Het woonhuis met markant volume is hoger gelegen dan de schuur en de stal. De schuur wordt getypeerd door typische rondbogige poortopeningen met druiplijstjes.
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een hoeve met bewaarde motestructuur, cf. het hoger gelegen woonhuis en de lager gelegen schuur met aangebouwd wagenhuis, tevens is er nog een restant van de omwalling bewaard aan de linkerzijde van het woonhuis.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde één van de schaarse relicten en tevens een zeldzame getuige van het voormalig landelijk karakter van de gemeente Bissegem, een gemeente die thans sterk verstedelijkt is.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve Armengoed

Tientjesstraat 60 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Armengoed" of "Hospitaalgoed". De hoeve is ontstaan in het midden van de 17de eeuw, de eerste vermelding dateert van 1644. Ze behoorde tot de eigendom van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal of armenhospitaal te Kortrijk. Vermoedelijk werd de hoeve toen bewoond door geestelijken.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Armengoed: boerenwoning, schuur en restant walgracht [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13066 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.