Beschermd monument

Demarcatiepaal 18

Beschermd monument van 01-07-2009 tot heden

ID: 13068   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13068

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-2009  ID: 4638

Beschrijving

De demarcatiepaal nummer 18 te Zillebeke (Ieper) is beschermd als monument.Waarden

Demarcatiepaal nummer 18 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de 22 demarcatiepaaltjes die na de Eerste Wereldoorlog door de 'Touring Club de Belgique' werden opgericht. De demarcatiepaaltjes hebben een hoge militair-historische en historische contextwaarde, aangezien ze de verste Duitse opmars willen markeren langsheen de frontlijn tussen Nieuwpoort en de Vogezen (Frankrijk). Demarcatiepaal nummer 18 markeert de plaats tot waar de Duitsers gevorderd waren tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918).
De demarcatiepalen getuigen van een typisch tijdsklimaat van de eerste naoorlogse jaren. Alleen al door de oorspronkelijke meertalige opschriften "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht" werd de revanchegeest op de voormalige Duitse vijand stevig verwoord. Bij de meeste demarcatiepalen, waaronder nummer 18, werd dit opschrift tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter verwijderd. Op die manier getuigen deze gedenktekens eveneens van de bezettingsmentaliteit van de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Demarcatiepaal 18

Komenseweg zonder nummer (Ieper)
Demarcatiepaal 18 markeert de plaats tot waar de Duitsers na het Lente-offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren, namelijk voorbij het dorp Zillebeke.