Demarcatiepaal 19

Beschermd monument van 01-07-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Meenseweg
Locatie Meenseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/1061.1
  • 4.01/33011/783.1
  • OW002963

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Demarcatiepaal 19

Meenseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Demarcatiepaal 19 markeert de plaats tot waar de Duitsers geraakten tijdens het Duitse Lente-offensief (voorjaar 1918), op nauwelijks 2 km van het stadscentrum van Ieper verwijderd.

Beknopte karakterisering

Typologiedemarcatiepalen
Dateringinterbellum
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De demarcatiepaal nummer 19 bij 'Hellfire Corner' (Ieper) is beschermd als monument.

Waarden

Demarcatiepaal nummer 19 (Hellfire Corner) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de 22 demarcatiepaaltjes die na de Eerste Wereldoorlog door de 'Touring Club de Belgique' werden opgericht. De demarcatiepaaltjes hebben een hoge militair-historische en historische contextwaarde, aangezien ze de verste Duitse opmars willen markeren langsheen de frontlijn tussen Nieuwpoort en de Vogezen (Frankrijk). Demarcatiepaal nummer 19 is bij 'Hellfire Corner' geplaatst, omdat de Duitsers tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918) tot aan dit kruispunt geraakten, op nauwelijks twee kilometer van het stadscentrum van Ieper verwijderd.
De demarcatiepalen getuigen van een typisch tijdsklimaat van de eerste naoorlogse jaren. Alleen al door de oorspronkelijke meertalige opschriften "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht" werd de revanchegeest op de voormalige Duitse vijand stevig verwoord. Bij de meeste demarcatiepalen, waaronder nummer 19, werd dit opschrift tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter verwijderd. Op die manier getuigen deze gedenktekens eveneens van de bezettingsmentaliteit van de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.