Architectenwoning Marc Dessauvage

Architectenwoningen

De eigen woning van architect Marc Dessauvage te Loppem, is beschermd als monument.

Waarden

Architectenwoning van Marc Dessauvage is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de residentiële woning die de architect Marc Dessauvage voor zichzelf en zijn familie bouwt en waar hij de filosofie kenmerkend voor zijn andere architectuur vrijuit kon manifesteren.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een belangrijk voorbeeld van jonge bouwkunst en met name van residentiële architectuur uit de jaren 1970 gebouwd in een verkaveling in een bosrijke omgeving.
Als zijnde representatief voor de reeks woningen waarbij de architect na een organische benadering van de architectuur vanaf circa 1965 een meer formele vormentaal bij de zogenaamde palladiaanse woningen hanteert.
Als zijnde een zuivere vertaling van de inspiratie van de architect gezien het hier om zijn eigen woning gaat en hij dus ten aanzien van derden geen concessies hoefde te doen.
Als zijnde een voorbeeld van de zogenaamde romaanse vormentaal van Marc Dessauvage getypeerd door afwisseling van massieve muren en intense lichtinval.
Als zijnde representatief voor de indeling van de ruimte waarbij door openheid en gebruik van een modulair systeem gebaseerd op het vierkant een gevoel van grote ruimtelijkheid is bekomen.
Als zijnde een voorbeeld van materiaalgebruik uit die periode getypeerd door het onverhuld laten van beton.
Als zijnde een voorbeeld van interactie tussen huis en omgeving waarbij hij bij het ontwerp rekening houdt met de waterrijke en beboste omgeving. Zodoende bepaalt het omgevende groen mee de uitstraling van de woning en wordt de tuin in dezelfde geest aangelegd.
Als zijnde representatief voor de binnenrichting waarbij de natte cel zich aan de noordkant bevindt en de leefruimtes aan de zonnekant zijn georiënteerd.

artistieke waarde

Als zijnde getuige van het oeuvre van architect Marc Dessauvage (1931-1984), in 1981 bekroond met de Architectuurprijs Cembureau uitgereikt door het Verbond van de Cementnijverheid (België) en van de Europese Vereniging voor Cement.

Bronnendreef 7 (Zedelgem)
Eigen woning van architect Marc Dessauvage. Het huis is ingeplant in een residentiële wijk waarvoor in de jaren 1970 een bosrijk gebied werd verkaveld. De villa is ontworpen in 1972 en gerealiseerd tussen 1978-1980.