Historische hoeve Ter Scueren: schuur

Geografisch pakket Kooigem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de 18de-eeuwse schuur van de historische hoeve Ter Scueren of Sint-Antoniushof.

Waarden

De schuur van de historische hoeve Ter Scueren of Sint-Antoniushof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De opmerkelijke schuur met typische rondbogige poortopeningen met druiplijstje en omlijsting van natuurstenen negblokken. Het unieke karakter van de schuur wordt voornamelijk bepaald doordat zij deels is opgetrokken in veldsteen. Dit is het enige gekende voorbeeld van deze wijze van bouwen in de omgeving van Kortrijk. Typisch zijn tevens de bewaarde binnensteunberen.
De hoeve wordt weergegeven in het landboek van Kooigem (1771), waar de huidige schuur reeds op staat afgebeeld cf. zuidelijk volume met twee rondboogpoorten.
De schuur als zijnde de laatste fysieke getuige van de oude geschiedenis van de hoeve.

historische waarde

Als zijnde een hoeve waarvan de oudste vermelding als Ter Scueren teruggaat tot 1443, maar waarvan met zekerheid gesteld kan worden dat de geschiedenis teruggaat tot voor 1400.
Tot de 19de eeuw was de hoeve steeds in handen van een adellijke familie waaronder o.m. de oudste gekende eigenares Maria van Tollenaere, vrouwe van Kooigem. In de 19de eeuw was de hoeve eigendom van graaf Fredericus d' Ennetières, die verschillende historische hofsteden in de omgeving van Kortrijk in zijn bezit had.

Historische hoeve Ter Scueren

Doornikserijksweg 364 (Kortrijk)
Historische hoeve "Ter Scueren" of "Sint-Antoniushof". Schuur beschermd als monument. De oudste vermelding als Ter Scueren gaat terug tot 1443, als Antoniushof gaat de oudste vermelding terug tot 1675. De hofstede was een leen van de Bellegemse heerlijkheid Het Mortaanse, dat op haar beurt onder het grafelijk leenhof van Kortrijk resorteerde. In 1403 was het foncier van Ter Scueren in handen van Jacob vander Tannerie en Johanna van Kooigem.