Wegkapelletje Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste

Geografisch pakket Kooigem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de wegkapel Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste op de kruising van de Kooigembosstraat en de Maagdestraat.

De kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een goed bewaard voorbeeld van het type kleine landelijke kapel uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
Als zijnde een voorbeeld van een kleine en eenvoudige veldkapel, voorzien van twee zwartbeschilderde paaltjes op de hoeken en als dusdanig zeldzaam voor de streek rond Kortrijk.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een veldkapel, ingeplant op een kruispunt van wegen, met name van de Kooigembosstraat en de Maagdestraat.

volkskundige waarde

Als zijnde het enig gekende voorbeeld van een veldkapel opgetrokken op initiatief van de gemeente.

Kooigembosstraat (Kortrijk)
Gelegen op de hoek met de Maagdestraat. Eenvoudig wegkapelletje zogenaamd Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste of Peterskapelletje.