Koninklijke Academie

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Sinds 1883 beschikt de academie over eigen lokalen in de Dijkstraat. De plannen waren van stadsarchitect Edouard Bouwens en omvatten een imposante neoclassicistische voorbouw en bakstenen vleugels gegroepeerd omheen een rechthoekige binnenplaats achteraan. In 1914 werden, bij de zware bombardementen van de stad, de academiegebouwen deels vernield. Stadsarchitect Fernand de Ruddere ontwierp in 1924 een imposante voorbouw in een opvallende art-decostijl met invloed van de functionalistische richting en de romantisch-decoratieve tendens met reminiscenties aan de Egyptische kunst en integreerde en renoveerde de niet vernielde vleugels van de vroegere academiegebouwen van 1883.

Oude Vest 111 (Dendermonde)