Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Geografisch pakket Kooigem

De bescherming als monument omvat de voormalige pastorie van de Sint-Laurentiusparochie.

De voormalige pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie gelegen in een landelijke gemeente. De relatie tussen kerk en pastorie is nog duidelijk aanwezig.
Als zijnde een voorbeeld van een pastorie in een gemeente die sinds het midden van de 16de eeuw al een pastorie had.
Als zijnde een representatief voorbeeld van een pastorie bestaande uit één bouwlaag die niet verbouwd werd. De meeste pastorieën werden in de 19de eeuw voorzien van een tweede bouwlaag.
Als zijnde een gaaf bewaard 18de-eeuws gebouw met typische kenmerken, cf. volume, dakhelling, aandaken met vlechtingen en de geprofileerde bepleisterde kroonlijst die wijst op een vroegere bepleistering van de gevel.
Omwille van het gaaf bewaarde 19de-eeuwse schrijnwerk cf. de rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en het mondgeblazen glas en de espanjoletten.
Omwille van het vrij gaaf bewaarde interieur met centrale gang met behouden natuurstenen bevloering, de zogenaamde 'schone kamer' met behouden bepleisterde balkroostering en schouwboezem en fraaie 19de-eeuwse schouwmantel met inscriptie L.S. verwijzend naar de toenmalige vermoedelijke opdrachtgever (?) pastoor Leopold Slosse.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een interessant voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie in West-Vlaanderen. De pastorie vormt van oudsher een herkenningspunt in het sociale en bouwkundige leven van de dorpsgemeenschap.
Als zijnde de woonplaats van pastoor Leopold Slosse van 1891 tot 1896. Zijn werk zogenaamde Rond Kortrijk, vormt tot op heden een belangrijke historische bron voor verschillende gemeentes in de omgeving van Kortrijk en Roeselare.

Kooigemplaats 13-14 (Kortrijk)
Voormalige "pastorie" gelegen in de historische dorpskern van Kooigem en op loopafstand van de noordoostelijk gelegen Sint-Laurentiuskerk. De pastorie werd volgens pastoor L. Slosse opgetrokken in 1791, en vervangt de iets dieper in gelegen voormalige pastorie. Vermoedelijk was er reeds in de 16de eeuw een pastorie in Kooigem gelegen ten westen van de kerk. Aansluitende ommuurde tuin.