Hoeve 't Brouwershof

Geografisch pakket Kooigem

De bescherming als monument omvat hoeve 't Brouwershof.

De hoeve 't Brouwershof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het brouwers-/boerenhuis is enerzijds een vrij gaaf bewaard en typisch voorbeeld van een brouwerswoning uit het midden van de 19de eeuw, dat in wezen een boerenhuis is, deel uitmakend van de hoeve. Anderzijds is het een zeldzaam voorbeeld van een boerenhuis dat typologisch aansluit bij de 19de-eeuwse brouwerswoningen.
De opdrachtgever wilde met de bouw van een nieuwe woning zijn status als brouwer benadrukken, aangezien brouwers dikwijls een vooraanstaande rol speelden in het politieke, economische en sociale dorpsleven. Ook het interieur veruitwendigt de sociale status van de opdrachtgevers.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een voorbeeld van een hoeve met gesloten opstelling, typisch voor het nog steeds landelijke dorp Kooigem, dit in tegenstelling tot de meer noordelijk gelegen deelgemeentes waar voornamelijk hoeves met losse bestanddelen staan.
Niettegenstaande dat de hoeve een overwegend 19de-eeuws uitzicht heeft wijzen verschillende elementen op de oudere l8de-eeuwse kern cf. de steunberen van de schuur en stalvleugel, die werden opgetrokken in 1720 cf. datumsteen.
Als zijnde een belangrijke hoeve door haar volume en ligging waardoor de hoeve een belangrijk visueel element is in het landschap, dat voornamelijk tot uiting komt bij het in- en uitrijden van de dorpskern.
Als zijnde opvallend door de combinatie van boerenbedrijf en brouwerij tussen ca. 1850 en de Eerste Wereldoorlog. De woning, die qua typologie aansluit bij de brouwerswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, fungeert hier tevens als boerenhuis. Typerend is het blokvormige en symmetrisch opgetrokken volume, de korfboogvensters met ontlastingsbogen van rode baksteen, de panelenfries en de licht vooruitspringende deurtravee. Interessant is tevens het vrij gaaf bewaarde interieur met onder meer behouden marmerimitatieschilderingen op de wanden in de gang.
Als zijnde opmerkelijk doordat de woning vrij snel werd opgetrokken nadat rond ca. 1850 de brouwerij werd opgericht. Met de bouw van deze woning wilde de eigenaar vermoedelijk zijn status als brouwer benadrukken.

Kooigemsestraat 12 (Kortrijk)
Beeldbepalende hoeve gelegen ten noordoosten van de dorpskern. Niettegenstaande wordt ze omgeven door velden waardoor ze een baken vormt in het landschap. Heden hoeve met gesloten opstelling bestaande uit boerenhuis, poortgebouw, schuur, stallingen en opslagplaats voor biertonnen, gegroepeerd rondom gekasseide binnenkoer. Ten noorden en zuiden populieren.