Heestert Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Heestert Military Cemetery te Heestert, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Heestert Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring en het Cross of Sacrifice, die geflankeerd wordt door twee smeedijzeren toegangshekkens en trapjes. De Britse headstones staan aan de noordelijke kant van de grafrijen, de Duitse rechthoekige grafstenen in het zuidelijke deel van de rijen.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Kleine verzamelbegraafplaats met hoofdzakelijk doden van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Graven uit de omgeving werden naar deze begraafplaats geconcentreerd. De meeste Britse doden behoorden tot de 41st Division. Nu liggen er 127 Britten en 57 Duitsers.

Kerkomtrek (Zwevegem)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte 'headstones' voor Britse en rechthoekige graven voor Duitse doden.