Sint-Pietersbrug

Beschermd monument van 29-10-2004 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zwevegem
Deelgemeente Moen
Straat Kraaibosstraat
Locatie Kraaibosstraat zonder nummer (Zwevegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34042/602.1
  • 4.01/34042/625.1
  • OW002479

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Pietersbrug

Kraaibosstraat zonder nummer, Zwevegem (West-Vlaanderen)

Ophaalbrugje gelegen op een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Sint-Pietersbrug te Moen, inclusief de kasseien op de bruggenhoofden alsook de houten geleiders en dukdalven, is beschermd als monument.

Waarden

De ophaalbrug Sint-Pietersbrug, inclusief de kasseien op de bruggenhoofden alsook de houten geleiders en dukdalven, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een ophaalbrugje van het laatste kwart van de 19de eeuw waarvan circa alle oorspronkelijke typologische kenmerken zijn bewaard gebleven. Het gaat hier om een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met open vakwerkconstructie, illustratie van een bepaalde fase in de evolutie van de bruggenbouw. Tevens geeft de brug een beeld van het kanaal Kortrijk-Bossuit in het laatste kwart van de 19de eeuw, inclusief de houten geleiders en dukdalven.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.