Herberg 't Gulden Zweerd

Herberg 't Gulden Zweerd en herenhuizen

De bescherming als monument omvat voormalige herberg 't Gulden Zweerd.

Waarden

De herberg 't Gulden Zweerd is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een oude herberg waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw als het 't Gulden zweerd cf. verguld zwaard met kroon op muurdam.
Als zijnde een representatief voorbeeld van een vroeg 18de-eeuws pand cf. pilasters, geriemde vensteromlijsting, het geprofileerde entablement en de kelder met graatgewelf.
Als zijnde een belangrijk historisch element in het oude stratenpatroon van Kortrijk.
Als zijnde de oudste bewaarde gevel in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. De straat werd aangelegd in het begin van de 18de eeuw op het domein van het eerste kasteel van Kortrijk.

O.-L.-Vrouwestraat 8 (Kortrijk)
Enkelhuis met vroeg 18de-eeuws gevelparement getypeerd door verticaliserende pilasters op de bovenverdieping en de geriemde omlijstingen van de getoogde vensters. Lijstgevel met parement van simili-natuursteen (vermoedelijk van latere datum). Houten kroonlijst waaronder typisch geprofileerd entablement. Muurdam tussen de twee bovenvensters gemarkeerd door verguld zwaard waarboven kroon (zie oude naam van de herberg).i