Classicistisch herenhuis

Herberg 't Gulden Zweerd en herenhuizen

De bescherming als monument omvat het voormalig classicistisch herenhuis.

Het voormalig herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een imposant en beeldbepalend geheel in het straatbeeld van de Onze-LieveVrouwestraat.
Als zijnde een representatief voorbeeld van een laat 18de-eeuws pand met bepleisterde en beschilderde lijstgevel getypeerd door het horizontaal belijnde middenrisaliet bekroond door een driehoekig fronton.
Niettegenstaande het pand in de 19de-eeuw werd opgesplitst in drie panden, verwijzen verschillende sporen naar de 18de-eeuwse structuur o.m. bij nummer 24, de polygonale uitsprong in de salons (voormalig trappenhuis) en het graatgewelf in de kelder.
In het bijzonder voor nummer 24, door het deels bewaarde 19de-eeuws interieur met o.m. imitatie marmerschildering, bepleisterde plafonds en eenvoudige marmeren schouwen.
Uniek is de behouden muurschildering met idyllisch tafereel naar verluidt van Guido Gezelle in samenwerking met Stijn Streuvels.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een voorbeeld van een imposante laat-18de-eeuwse gevel, die de status van de bewoners weergeeft.
In het bijzonder voor nummer 24, als zijnde de laatste woonplaats van Guido Gezelle, die hier verbleef van 1894 tot 1899.

O.-L.-Vrouwestraat 20-24 (Kortrijk)
In oorsprong imposant classicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw. Op de kaart van C. Cierkens (1822), evenwel reeds aangegeven als drie verschillende percelen. Volgens P. Debrabandere werd het pand circa 1900 verdeeld in drie eigendommen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de waterlijst en puilijst. Benadrukt middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met ronde oculus met guirlandes.