Beschermd monument

Station Bissegem

Beschermd monument van tot heden

ID
13108
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13108

Besluiten

Spoorwegstation van Bissegem met wachthokje en afsluiting
definitieve beschermingsbesluiten: 14-06-2001  ID: 3737

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het stationsgebouw, wachthokje en de betonnen afsluiting.



Waarden

Het spoorwegstation van de N.M.B.S. met inbegrip van het wachthokje en de betonnen afsluiting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een klein station (halte) van het wederopbouwtype, opgetrokken in 1924 op de plaats van een ouder station dat door een privé-maatschappij was gebouwd langs een spoorlijn die in 1853 - tijdens een internationale bloeiperiode met betrekking tot de bouw van spoorweginfrastructuur - door de 'Société anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale' werd aangelegd; opgericht in een baksteenarchitectuur die voor dit type rijkelijk is voorzien van natuurstenen gevelelementen; waarvan enkele oorspronkelijke interieurelementen werden bewaard; dat een uitbreiding van de dorpskern van Bissegem heeft gegenereerd; dat samen met de stations te Wervik, Wevelgem, Komen, Vlamertinge het eigen architecturale karakter van de lijn Kortrijk-Poperinge bepaalt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Station Bissegem met wachthuisje

Vlaswaagplein 1 (Kortrijk)
Klein station (halte) van 1924 van het wederopbouwtype. Rode baksteenbouw met natuurstenen gevelelementen, onder meer voor hoekblokken, tussendorpels van de vensters, kettingen, geprofileerde afboording plint, afboording spiegels en plaatsnaam. Bakstenen gevel van één bouwlaag, langsgevels van vier traveeën en kopgevels van twee traveeën onder afgewolfd zadeldak. Typisch gewitkalkte betonnen afsluiting met verticale rechte stijlen en betonnen wachthokje.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.