Station Bissegem

Beschermd monument van 14-06-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Bissegem
Straat Vlaswaagplein
Locatie Vlaswaagplein 1 (Kortrijk)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34022/1095.1
  • 4.01/34022/606.1
  • DW002173
  • OW001489

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Bissegem

Vlaswaagplein 1, Kortrijk (West-Vlaanderen)

* Vlaswaagplein nr. +4. Klein station (halte) van 1924 van het wederopbouwtype, heden herbestemd als groentewinkel. Beschermd als monument bij M.B. van 14.06.2001. Rode baksteenbouw met natuurstenen gevelelementen, o.m. voor hoekblokken, tussendorpels van de vensters, kettingen, geprofileerde afboording plint, afboording spiegels en plaatsnaam. Bakstenen gevel van één bouwlaag, langsgev

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het stationsgebouw, wachthokje en de betonnen afsluiting.

Waarden

Het spoorwegstation van de N.M.B.S. met inbegrip van het wachthokje en de betonnen afsluiting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een klein station (halte) van het wederopbouwtype, opgetrokken in 1924 op de plaats van een ouder station dat door een privé-maatschappij was gebouwd langs een spoorlijn die in 1853 - tijdens een internationale bloeiperiode met betrekking tot de bouw van spoorweginfrastructuur - door de 'Société anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale' werd aangelegd; opgericht in een baksteenarchitectuur die voor dit type rijkelijk is voorzien van natuurstenen gevelelementen; waarvan enkele oorspronkelijke interieurelementen werden bewaard; dat een uitbreiding van de dorpskern van Bissegem heeft gegenereerd; dat samen met de stations te Wervik, Wevelgem, Komen, Vlamertinge het eigen architecturale karakter van de lijn Kortrijk-Poperinge bepaalt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.